Whiskey Sour Koktel – Recept i Način Pripreme

Whiskey sour koktel ukrašen kandiranom višnjom i limunom.2

Whiskey Sour koktel/Viski sour spada u klasične koktele, pravi se od viskija, soka od limuna, šećernog sirupa i belanceta.

AuthorPavle PavlovicDifficultyIntermediate

Yields1 Serving
Prep Time7 minsTotal Time7 mins

Sastojci
 60 ml Viski
 25 ml Sok od Limuna
 15 ml Šećerni sirup
 Angostura bitters 2 kapi (Dasha)
Ukras
 Kandirana višnja
 Tanko isečena korica limuna ili narandže

Ingredients

Sastojci
 60 ml Viski
 25 ml Sok od Limuna
 15 ml Šećerni sirup
 Angostura bitters 2 kapi (Dasha)
Ukras
 Kandirana višnja
 Tanko isečena korica limuna ili narandže

Directions

1

U šejker sipati 60ml viskija, 25ml limunovog soka, 15ml šećerni sirup i jedno belance.

Zatim prošejkati sve to bez leda oko 30 sekundi.

2

Nakon tog "suvog šejkanja", dodati led i šejkati još 15-20 sekundi dok se sve to lepo ne ohladi.

3

Procediti koktel lagano kako bi se na vrhu stvorila pena, preko te pene dodati 2 dasha angostura bittera.

4

Po ličnoj želji možete ukrasiti tanko isečenom koricom limuna, narandže ili kandiranom višnjom.

Notes

Whiskey Sour Koktel

Whiskey Sour Koktel Istorija

Ne postoje zvanični podaci, kada je ovaj koktel nastao, prema određenim tvrdnjama ovaj koktel se prvi put spominje sredinom 19. veka u čuvenoj knjizi “Vodič za barmene”. 

U prvim varijacijama ovog koktela belance je bilo sastavni deo koktela. Danas to više zavisi od barmena, većina ovaj koktel sprema bez belanceta kako bi izbegli dodatni korak koji je možda i ”najkomplikovaniji”.

Whiskey sour se takođe vodi i kao “sour koktel”. Sour kokteli su pića koja su sastavljena od alkoholnog pića kao osnove, šećera (šećerni sirup, liker, med…) i citrusnom kiselinom (sok od limuna/limete). 

Osnovni alkohol može biti viski, džin, rum, tekila, ili bilo koja druga vrsta destilovanog pića. Šećer se često dodaje u obliku sirupa za jednostavnost mešanja, dok citrusni sok dodaje svežinu i kiselost koja ovim koktelima daje prepoznatljiv ukus.

Kako se pravi Whiskey Sour Koktel?

Ovaj koktel nije mnogo težak za pripremu, ukoliko niste iskusni u odvajanju belanca, to će vam oduzeti najviše vremena, ovaj korak možete i preskočiti ako niste ljubitelj jaja u koktelu.

1

U šejker sipati 60ml viskija, 25ml limunovog soka, 15ml šećerni sirup i jedno belance.

Zatim prošejkati sve to bez leda oko 30 sekundi.

2

Nakon tog "suvog šejkanja", dodati led i šejkati još 15-20 sekundi dok se sve to lepo ne ohladi.

3

Procediti koktel lagano kako bi se na vrhu stvorila pena, preko te pene dodati 2 dasha angostura bittera.

4

Po ličnoj želji možete ukrasiti tanko isečenom koricom limuna, narandže ili kandiranom višnjom.

Barska oprema potrebna za ovaj koktel:

  • Boston šejker
  • Strejner (Cediljka)
  • Rocks glass (viski) čaša / Old fashioned čaša 

Dodatni Saveti

  1. Koristiti svež limunov sok.
  2. Kada koristite belance, trebalo bi da izvedete „suvo šejkanje“, što znači da šejkate sve sastojke bez leda pre nego što ih ponovo šejkati sa dodatim ledom.
  3. „Dajte dobar šejk“ ovom koktelu.
  4. Za originalan ukus koristite Burbon za ovaj koktel, neke od preporuka: Jim Beam, Four Roses, Elijah Craig.
  5. Ukoliko nemate limunov sok, možete koristiti i sok od limete.

Hrana koja ide uz Whiskey Sour Koktel

Whiskey sour koktel, sa svojim bogatim, kiselkastim i blago slatkim ukusima, odlično se slaže sa različitim vrstama hrane.

  1. Meso – Bogati ukusi pečenog mesa, kao što su pileća krilca.
  2. Sir – Čedar, Gauda ili Brie.
  3. Morski plodovi -Škampi, posebno oni pripremljeni sa citrusima ili laganim začinima.
  4. Orašasti plodovi i suvo voće – Bademi ili orasi, od suvog voća možete kombinovati brusnicu, smokvu ili šljivu.
  5. Začinjena hrana – Meksička i Azijska kuhinja se supar uklapaju u ovaj koktel.

Poznate Varijacije Sour Koktela

  1. Amaretto Sour – Kombinuje amaretto (bademov liker), limunov sok i šećerni sirup, često uključujući i jaje belance za dodatnu teksturu.
  2. Pisco Sour – Nacionalno piće Perua i Čilea, pravi se sa piscom(brandy/grappa), limetinim sokom, šećernim sirupom, belancetom i nekoliko kapi angosture bitera.
  3. Gin Sour – Džin kao osnova, kombinovan sa limunovim sokom i šećernim sirupom.
  4. Daiquiri – Sa svojom osnovom od ruma, limetinog soka i šećernog sirupa.
  5. Margarita – Popularan meksički koktel koji spaja tekilu, limetin sok i liker od pomorandže (najčešće triple sec), poslužen u čaši sa solju na ivici.
  6. Sidecar – Klasik među koktelima, pravi se sa konjakom, likerom od pomorandže (kao što je Cointreau) i limunovim sokom.
  7. Lemon Drop Martini – Moderna varijacija na temu sour koktela, kombinuje votku, limunov sok i šećerni sirup, često poslužen sa šećerom na ivici čaše.

Kao što i možete videti po gore navedenim varijacijama, sour kokteli su savršeni za eksperimentisanje i prilagođavanje ličnom ukusu.

Bez obzira na to da li se priprema po originalnoj recepturi ili sa modernim varijacijama, ovaj koktel je sposoban da se prilagodi svakom, a pritom da zadrži svoj klasični šarm.

Koliko vam je ovaj članak bio od koristi?

Klikni na zvezdicu kako bi dao ocenu ovom članku!

Prosečna ocena 5 / 5. Broj glasova: 2

Ovaj članak nema ocena! Budi prvi koji će dati ocenu ovom članku.