Kazani za rakiju – Šta je potrebno znati o njima? Kazan za rakiju je specijalno dizajniran bakarni sud koji se koristi za destilaciju alkoholnih pića, prvenstveno rakije. Aktivnija upotreba kazana za rakiju počela je u 18. veku u ruralnim delovima Srbije. U to vreme, kazani su se ručno izrađivali od bakra i prilagođavali specifičnim lokalnim potrebama. Kako su godine prolazile, ...

Ime koje je rakija dobila potiče od arapske reči „al-arak“ što znači „znoj ili ispravanje„, što je usko povezano sa načinom pravljenja ovog alkoholnog pića. Voćna komina se zagreva, isparava i kondenzuje kako bi se dobio alkohol. Arapi su bili pioniri u razvijanju destilacionih tehnika, koje su se kasnije proširile Evropom, uključujući i Balkansko poluostvro. Rakija se prvi put u ...

Kuvano Vino Poreklo i Istorija Kuvano vino, omiljeni topli napitak tokom hladnih meseci donosi osećaj topline i udobnosti. Prvi tragovi kuvanog vina datiraju iz Rimskog Carstva, u godini 20. n.e., kada je nazivano „Conditum Paradoxum„. Da bi ga napravili, Rimljani su stavljali med da ključa u vinu, zatim dodavali začine poput bibera, šafrana i cimeta. U Srbiji kuvano vino je ...

Prve pahulje snega znak su za mnoge ljude da se treba kuvati rakija. Kuvana rakija je toplo alkoholno piće koje se uglavnom služi kao aperitiv. Mnogi kuvanu rakiju takođe nazivaju i „šumadijski čaj“, ali konzumiranje ovog čaja treba biti umereno kako se ne biste napili. Ne postoji određeno pravilo koja vrsta rakije se kuva, možete kuvati od bilo kog voća, ali ...