Ingredients
Directions
U šolju koju planirate za irsku kafu sipajte vrelu vodu kako bi držala toplotu dok se kafa kuva.
Skuvajte kafu (crnu kafu ili espresso u zavisnosti šta imate).
Pre nego što kafa proključa, ispraznite vrelu vodu iz šolje koja je planirana za irsku kafu i u nju dodajte punu kašičicu braon šećera.
Nakon što je kafa skuvana sipajte je malo preko braon šećera i mešajte kako bi se šećer što pre istopio, kada primetite da se šećer istopio dodajte 50ml irskog viskija i zatim polako sipajte ostatak skuvane kafe.
Ostavite malo prostora na vrhu kako bi dodali šlag krem ili slatku pavlaku, bitno je da to dodajete polako u krug uz ivicu šolje.
Notes
Irska kafa i njena Istorija
Irska kafa (eng. Irish Coffee) datira iz 1940-ih godina na vojnom aerodromu Foynes u okrugu Limerick, Irskoj. Kuvar po imenu Joe Sheridan prvi je stvorio ovaj okrepljujući napitak kako bi ugrejao i utešio putnike koji su stizali na aerodrom tokom izuzetno hladne zime. Topla mešavina kafe, irskog viskija i kremastog šlaga postala je trenutni hit za sve koji su tražili toplu utehu u Irskoj.
Irska kafa je simbol irskog gostoprimstva i topline. Tradicija posluživanja Irske kafe duboko je usađena u irsku kulturu, posebno tokom hladnih zimskih večeri ili nakon obroka.
Pažljivo dodavanje šlaga ili krema na vrh kafe, ne samo da dodaje luksuzan dodir, već i pomaže pri „izolaciji“ kafe, čuvajući je toplom do poslednjeg gutljaja.
Mnogi konzumiraju ovo piće i u jutarnjim časovima, naročito kada su na odmoru tokom zimskih praznika ili se nalaze negde gde je poprilično hladno.
Kako se pravi Irska Kafa?
Za irsku kafu je potrebno malo više vremena u odnosu na klasične koktele s obzirom da obuhvata korake kao što su kuvanje kafe i priprema šlaga.
U šolju koju planirate za irsku kafu sipajte vrelu vodu kako bi držala toplotu dok se kafa kuva.
Skuvajte kafu (crnu kafu ili espresso u zavisnosti šta imate).
Pre nego što kafa proključa, ispraznite vrelu vodu iz šolje koja je planirana za irsku kafu i u nju dodajte punu kašičicu braon šećera.
Nakon što je kafa skuvana sipajte je malo preko braon šećera i mešajte kako bi se šećer što pre istopio, kada primetite da se šećer istopio dodajte 50ml irskog viskija i zatim polako sipajte ostatak skuvane kafe.
Ostavite malo prostora na vrhu kako bi dodali šlag krem ili slatku pavlaku, bitno je da to dodajete polako u krug uz ivicu šolje.
Dodatni saveti za pravljenje Irske Kafe
- Ukoliko nemate braon šećer možete koristiti i žuti šećer ili beli šećer.
- Ukoliko nemate šlag krem, odlična alternativa je slatka pavlaka.
- Da bi idealno dodali kremasti šlag na vrh kafe koristite špric za kolače i polako u krug dodajete sve dok se ne napravi deblji beli kremasti sloj.
- Kada dodajete kafu nakon što ste sipali irski viski, koristite kašičicu i lagano preko nje dodajte kafu.
- Na kremasti šlag možete dodati izrendanu čokoladu ili cimet.
- Ukoliko ne pijete alkohol ili pripremate za nekog ko nije njegov ljubitelj, samo izbacite viski kao sastojak.
Varijacije Irske Kafe
Iako klasični recept ostaje omiljen, postoji nekoliko varijacija Irske kafe koje odgovaraju različitim ukusima. Neki se mogu odlučiti za aromatizovane sirupe, različite vrste viskija ili alternativne zaslađivače. Eksperimentisanje s ovim varijacijama omogućava pojedincima da prilagode piće prema vlastitom ukusu.
Koji Viski je Najbolji za Irsku Kafu?
S obzirom da je ovo piće nastalo u Irskoj, logično je i da je najbolje koristiti irski viski, jer se slaže sa ukusima kafe i šlaga na harmoničan način.
Neke popularne opcije viskija za pravljenje Irske kafe uključuju:
- Jameson
- Bushmills
- John Powers
- Tullamore Dew
Ovi irski viskiji poznati su po svom glatkom i blagom profilu, koji odlično funkcioniše u ovom klasičnom koktelu. Bushmills je najjeftiniji od svih gore nabrojenih opcija, a moja lična preporuka za pravljenje irske kafe je Jameson viski jer se njegov ukus koji vuče na vanilu odlično uklapa u ovaj spoj.
Međutim, izbor viskija može biti i stvar ličnog ukusa. Neki ljudi mogu preferirati određenu marku ili vrstu irskog viskija, dok drugi mogu izabrati nešto drugačiji profil ukusa sa viskijem koji im lično prija. Vredi eksperimentisati sa različitim irskim viskijima kako biste pronašli onaj koji najbolje odgovara vašem ukusu kada pravite Irsku kafu.
Koja Hrana ide uz Irsku Kafu?
Irska kafa se odlično slaže sa različitim vrstama hrane, posebno sa onima koje dopunjuju njegov bogat i blago slatki profil ukusa.
- Deserti – Često se konzumira uz deserte poput čokoladne torte, tiramisua, pite sa pekan orasima ili pudinga.
- Tamna čokolada – Gorčinu čokolade dopunjuju kafa i viski, stvarajući divan kontrast.
- Sir – Čedar, gauda ili plavi sir može biti ukusna opcija koja će uravnotežiti slatkost pića.
- Jela sa pavlakom – Krem brule ili kremaste supe, mogu dopuniti kremastost kafe.
- Kiflice – Tradicionalne irske kiflice, posebno one sa grožđicama ili kandiranim voćem, mogu biti divan dodatak, jer njihovi blago slatki i puterasti ukusi dopunjuju piće.
- Orašasti plodovi – Bademi, pekan orasi ili kikiriki mogu pružiti hrskav kontrast ukusa.
Gde je Irska Kafa Popularna?
Irska kafa je najpopularnija u Irskoj i Sjedinjenim Američkim Državama. Ona ima jake veze sa irskom kulturom i gostoprimstvom i možete je pronaći u mnogim pubovima i restoranima širom Irske.
U Sjedinjenim Američkim Državama,irska kafa je postala popularna sredinom 20. veka i omiljeni napitak tokom zimskih meseci u barovima i restoranima. Posebno je popularna u gradovima sa značajnom irsko-američkom populacijom, kao i u onim delovima zemlje gde zna biti poprilično hladno: Severna Dakota, Minestoa, Mičigen, Aljaska…
Zaključak
Irksa kafa je okrepljujuće i ukusno iskustvo koje kombinuje robustnost kafe sa glatkošću irskog viskija. Bez obzira da li uživate u njoj u udobnom irskom pubu ili je pravite kod kuće, ovo ikonično piće nastavlja biti simbol irskog gostoprimstva i divna poslastica za ljubitelje kafe i viskija.
Možemo reći da ono što za Srbiju predstavljaju kuvana rakija i kuvano vino, to za Irsku predstavlja Irska kafa.
Dakle, sledeći put kad poželite toplo i kremasto alkoholno piće, razmislite o uživanju u bogatim ukusima pažljivo pripremljene Irske kafe.
Ostavite komentar