
Prve pahulje snega znak su za mnoge ljude da se treba kuvati rakija. Kuvana rakija je toplo alkoholno piće koje se uglavnom služi kao aperitiv. Mnogi kuvanu rakiju takođe nazivaju i „šumadijski čaj„, ali konzumiranje ovog čaja treba biti umereno kako se ne biste napili.
Ne postoji određeno pravilo koja vrsta rakije se kuva, možete kuvati od bilo kog voća, ali neće uvek biti ukusno. Uglavnom se najviše kuva rakija od šljive, s obzirom da se ova vrsta rakije najviše konzumira na našem podneblju, ali npr. u južnijim krajevima Srbije ćete verovatno primetiti da ljudi dosta kuvaju rakiju od kruške.
Nekada su stari govorili da se kuvana rakija pije uvek u mesecima koji u sebi sadrže slovo „R“ .
Počinjalo se na jesen, a završavalo krajem aprila, međutim usled svih klimatskih promena koje su se izdešavale zadnjih godina, to je sada ostalo samo kao jedna teza.
Sastojci za kuvanu rakiju
Kuvana rakija ne sadrži mnogo sastojaka, međutim ukoliko želite uvek možete dodati nešto u nju i isprobati nove ukuse.
Klasični sastojci koji su neophodni za pripremu kuvane rakije su:
- Rakija
- Šećer
- Voda
Način pripreme kuvane rakije
Kuvana rakija je veoma prosta za pripremu i za veoma kratko vreme dobijate topli napitak koji će vas ugrejati tokom hladnih zimskih dana. Nema striktnog pravila kako se treba kuvati rakija, jer se ukusi razlikuju od čoveka do čoveka, vremenom svako prilagodi kuvanje rakije prema svom ukusu.
Rakija koju kuvate uglavnom treba da bude jačine 40+ stepeni, ukoliko je rakija slabija od 40 stepeni možete je kuvati bez dodavanja vode u nju, jer ona svakako nije jaka.
Proporcije neka vam budu 50-50 kako bi napravili balans u jačini.
Kako se priprema kuvana rakija na klasičan način?
- Uzmite džezvu (klasično lonče za kafu) i u nju sipajte 7 do 10 kašičica šećera (maksimalno 12 ukoliko je džezva veće veličine od uobičajene, sve preko toga će biti preslatko),
- Stavite džezvu na ringlu i sačekajte da šećer počne da se topi (čim primetite da se šećer karamelizuje, odmah sipajte rakiju),
- Nakon što šećer počne da se topi to jest da dobija karamel boju dodajte rakiju po vašoj meri (u zavisnosti od veličine džezve, da li želite jaču ili slabiju rakiju),
- Kada rakija počne da vri, dodajte vodu i sačekajte da sve provri,
- To je to, vaša rakija je spremna za serviranje.
Dodatni saveti za kuvanje rakije:
- Nemojte mnogo čekati da se šećer karamelizuje, jer će vam rakija biti gorka kada je budete pili, nakon 5-6 sekundi karamelizacije sipajte rakiju.
- Ukoliko želite blažu kuvanu rakiju, sipajte više vode, a manje rakije, proporcije neka budu (60%- 40%), za jače kuvanu rakiju samo obrnite proporcije.
- Dok se kuva rakija u koraku broj 3, kašičicom rasturajte karamelizovani šećer, kako bi se šećer lakše rastopio i kako bi vam pranje posude bilo olakšano.
- Rakije od šljive, kruške i duda su veoma ukusne, te vam toplo preporučujemo da ih probate ukoliko ste u mogućnosti. Nemojte koristiti kupovne rakije iz marketa, potrudite se da nađete domaću pečenu rakiju.
- Koristite čašice koje imaju drškicu kako bi izbegli opekotine.
Kuvana rakija protiv prehlade?
Odgovor je i da i ne.
Kuvana rakija vas zasigurno neće izlečiti od nekog gripa i virusa, i nikako je ne smete koristiti uporedo sa lekovima, ali svakako može dobro uticati na vaš organizam ukoliko imate problem sa cirkulacijom, takođe par toplih čašica može opustiti bol u grlu i otpušiti zapušen nos.
Ostavite komentar