Kuvano vino – Tradicionalni Napitak za Hladne Dane

Kuvano Vino03

AuthorPavle PavlovicDifficultyBeginner

Yields1 Serving
Prep Time5 minsTotal Time12 mins

Sastojci za klasično kuvano vino
 500 ml Crnog Vina
 Šećer
 Cimet, kora pomorandže, karanfilić (po izboru)

Ingredients

Sastojci za klasično kuvano vino
 500 ml Crnog Vina
 Šećer
 Cimet, kora pomorandže, karanfilić (po izboru)

Directions

1

U džezvu dodati 10 do 12 kašičica šećera.

2

Sačekati da šećer počne da se karamelizuje i onda sipati vino i kuvati ga 5-8 minuta dok se sav šećer u posudi ne rastopi.

Vino ne bi trebalo da prokuva.

Notes

Kuvano Vino

Kuvano Vino Poreklo i Istorija

Kuvano vino, omiljeni topli napitak tokom hladnih meseci donosi osećaj topline i udobnosti. Prvi tragovi kuvanog vina datiraju iz Rimskog Carstva, u godini 20. n.e., kada je nazivano „Conditum Paradoxum„. Da bi ga napravili, Rimljani su stavljali med da ključa u vinu, zatim dodavali začine poput bibera, šafrana i cimeta.

U Srbiji kuvano vino je uz kuvanu rakiju nezaobilazno piće tokom hladnih zimskih dana, pored toga što vas može lepo ugrejati, takođe će vam podići raspoloženje i prouzrokovati da se atmosfera u društvu podgine.

Ovo piće je naročito omiljeno u Nemačkoj, Austriji, Švajcarskoj, istočnoj Francuskoj, državama Balkana, Skandinaviji i Baltiku. Uobičajeno je koristiti crno vino koje se obogaćuje začinima poput cimeta, karanfilića i đumbira. Tokom vekova, ovo toplo alkoholno piće je postalo neizostavan deo božićnih i novogodišnjih proslava.

Kuvano vino je prepoznatljivo širom sveta, iako pod različitim imenima. U Španiji, poznato je kao „vino caliente„, dok u Francuskoj nosi naziv „vin chaud„. Svuda gde se zima doživljava kao dobra prilika za okupljanje, ovo toplo alkoholno piće je našlo svoje mesto.

Uobičajeno je koristiti crno vino koje se obogaćuje začinima poput cimeta, karanfilića i đumbira.

Kuvano Vino Recept

Glavni sastojci kuvanog vina su crno vino, šećer, i miks začina. Recepti se razlikuju od regiona do regiona, a dodatak citrusa poput narandže ili limuna često pridodaje osvežavajući ton. Važno je postići pravu ravnotežu između slatkoće i začina kako bi se stvorio savršen sklad ukusa. Takođe, kvalitetno domaće crno vino će pružati mnogo lepši ukus u odnosu na jeftina kupovna vina.

Postoji bezbroj recepata za kuvano vino, od tradicionalnih do modernih varijacija. Prilagodite sastojke prema svom ukusu i eksperimentišite s dodacima poput meda, voćnog sirupa, viskija,  ili čak rakije za dodatni šarm i ukus.

Preporuka je da se koristi crno vino koje se dobija od sorte grožđa „Merlot„.

Način Pripreme za klasično Kuvano Vino

Klasičan recept za kuvano vino se ne razlikuje mnogo od recepta za kuvanu rakiju, zapravo u ovom procesu se ne dodaje voda, kao što se dodaje u procesu kuvanja rakije, jer vino nema toliku jačinu kao rakija da bi ga morali razblažiti.

1

U džezvu dodati 10 do 12 kašičica šećera.

2

Sačekati da šećer počne da se karamelizuje i onda sipati vino i kuvati ga 5-8 minuta dok se sav šećer u posudi ne rastopi.

Vino ne bi trebalo da prokuva.

Veoma je važno da ne kuvate predugo vino kako ne bi sav alkohol ispario, kuvanje će dosta zavisiti i od toga na kojoj temperaturi kuvate. Što je veća temperatura kuvanje će trajati kraće, što je temperatura manja, kuvanje će biti duže. Ukoliko niste ljubitelj slatkog dodajte 8 kašičica šećera.

Moderan način pripreme kuvanog vina

Ovaj recept se češće koristi u evropskim zemljama nego u našim balkanskim krajevima. Za razliku od klasičnog recepta gde se koriste samo šećer i crno vino, u ovom „modernijem receptu“ se dodaju i sastojci poput viskija, burbona, raznih začina i meda.

Priprema ove varijacije kuvanog vina je duža s obzirom da se koristi mnogo više sastojaka u odnosu na klasičan recept, takođe se može reći da je ova varijacija kuvanog vina malo sofisticiranija, a samim tim i zahteva malo više novca za sastojke.

Yields1 Serving
Prep Time5 minsTotal Time15 mins

Sastojci za pripremu modernog kuvanog vina
 700 ml Crnog vina
 2-3 štapa cimeta
 2-3 zvezdana anisa
 3-4 karanfilića
 3-4 velike kašike šećera
 Po 4 korice limuna i narandže
 100 ml Viski/Brendi/Konjak (Po izboru, ukoliko želite malo jače kuvano vino)

1

U jednu veću posudu sipati 4 kašike šećera i mešati ga sve dok ne počne da se karamelizuje.

2

Sipati flašu crnog vina u posudu (0.7L ili 1L u zavisnosti od veličine posude).

3

Zatim se dodaju sastojci: 4 kore limuna i narandže, 3-4 karanfilića, 2-3 zvezdana anisa i 2-3 štapa cimeta.

4

Ukoliko želite da pojačate kuvano vino, dodajte 100ml brendija, viskija ili konjaka.

5

Sve ovo lagano mešati i kuvati 7 do 10 minuta na srednjoj temperaturi.

Ingredients

Sastojci za pripremu modernog kuvanog vina
 700 ml Crnog vina
 2-3 štapa cimeta
 2-3 zvezdana anisa
 3-4 karanfilića
 3-4 velike kašike šećera
 Po 4 korice limuna i narandže
 100 ml Viski/Brendi/Konjak (Po izboru, ukoliko želite malo jače kuvano vino)

Directions

1

U jednu veću posudu sipati 4 kašike šećera i mešati ga sve dok ne počne da se karamelizuje.

2

Sipati flašu crnog vina u posudu (0.7L ili 1L u zavisnosti od veličine posude).

3

Zatim se dodaju sastojci: 4 kore limuna i narandže, 3-4 karanfilića, 2-3 zvezdana anisa i 2-3 štapa cimeta.

4

Ukoliko želite da pojačate kuvano vino, dodajte 100ml brendija, viskija ili konjaka.

5

Sve ovo lagano mešati i kuvati 7 do 10 minuta na srednjoj temperaturi.

Notes

Moderno Kuvano Vino

Po završetku kuvanja, odložite posudu kako bi se arome sjedinile, sipajte vino u šolju i uživajte u arimatičnim ukusima ovog toplog pića.

Prikladnost za Različite Prilike

Kuvano vino je prilagodljiv alkoholni napitak koji odgovara različitim prilikama. Od porodičnih okupljanja uz vatru do šetnji po trgovima tokom praznične sezone, ovo toplo piće pruža osećaj zajedništva i dobrog raspoloženja.

Zimski sportovi su takođe mesta gde se često služi kuvano vino kako bi se publika ugrejala dok uživo prate sportove kao što su: skijaški skokovi, pogotovo krajem Decembra kada počinje čuvena turneja „Četiri Skakaonice„, nordijsko skijanje i biatlon su takođe neizostavni sportovi koji se prate uz čašu toplog kuvanog vina. Baš zbog ovih zimskih sportova ovo piće je veoma popularno u zemljama gde se one održavaju decenijama unazad.

Hrana uz Kuvano vino

Kuvano vino, sa svojim toplim i aromatičnim karakterom, odlično se slaže sa različitim vrstama hrane, poboljšavajući ukupno iskustvo obroka. Bogata i sočna jela poput pečenog mesa, posebno jagnjetine ili govedine, dopunjavaju začinske note kuvanog vina. Različite vrste sira su odlično posluženje uz ovaj aperitiv.

Za slaganje sa slatkim, razmislite o desertima poput pite od jabuka, medenjaka ili tamne čokolade, jer ovi ukusi odjekuju toplim i začinskim notama kuvanog vina. Uključivanje suvog voća i orašastih plodova u vaš izbor može unaprediti iskustvo degustacije, pružajući harmoničan balans teksture i ukusa.

Bilo da se uživa uz obrok ili ukusne poslastice, kuvano vino ima svestran karakter koji može poboljšati uživanje u različitim kulinarskim zadovoljstvima.

Zaključak

Kuvano vino predstavlja aromatičan i topli napitak koji dodatno obogaćuje zimske trenutke. Isprobajte klasičan i moderan način pripreme ovog pića i pronađite svoju savršenu šoljicu kuvanog vina kako biste uživali u toplini i radosti tokom hladnih zimskih dana.

Koliko vam je ovaj članak bio od koristi?

Klikni na zvezdicu kako bi dao ocenu ovom članku!

Prosečna ocena 5 / 5. Broj glasova: 4

Ovaj članak nema ocena! Budi prvi koji će dati ocenu ovom članku.