Kazani za rakiju – Šta je potrebno znati o njima?
Kazan za rakiju je specijalno dizajniran bakarni sud koji se koristi za destilaciju alkoholnih pića, prvenstveno rakije. Aktivnija upotreba kazana za rakiju počela je u 18. veku u ruralnim delovima Srbije. U to vreme, kazani su se ručno izrađivali od bakra i prilagođavali specifičnim lokalnim potrebama. Kako su godine prolazile, tehnika izrade kazana postajala je sve sofisticiranija, što je omogućilo poboljšanje kvaliteta proizvodnje rakije.
Osnovni delovi kazana za rakiju
Klasičan kazan se sastoji od 5 glavnih delova: kotao, ložište, kapak, lula i tabarka (hladnjak).
Deo Kazana | Funkcija |
Bakarni kotao | Centralni deo za destilaciju i pečenje rakije |
Ložište | Obezbeđuje potrebnu toplotu za zagrevanje |
Poklopac | Štiti sadržaj kotla i omogućava kontrolu procesa |
Lula | Sprovodi alkoholnu paru do hladnjaka |
Hladnjak | Hladi alkoholnu paru tokom pečenja |
Dodatni elementi | Mešači, termometri, manometri i drugi specijalizovani delovi |
Kotao i Ložište
Kotao i ložište su glavni delovi kazana za rakiju, mogli bi reći da je ovo motor kazana. Kotao se uglavnom pravi od bakra jer on omogućava ravnomerno zagrevanje komine koja se dodaje u kotao.
Kako su kotao i ložište usko povezani kao nokat i meso, da ne bi došlo do zagorevanja same komine, proizvođači kazana su ponudili dva rešenja koja su postala uobičajena praksa pri izradi kotlova:
- Kotao sa ugrađenom bakarnom rešetkom – Ova rešetka odvaja kominu od dna kotla i sprečava da dođe do zagorevanja voća. Rešetka nije fiksirana, već se može po potrebi skidati kako bi se očistila. Uglavnom se koriste kod manjih proizvođača ili kod domaćinstava koji proizvode rakiju za sopstvene potrebe.
- Kotao sa ugrađenom mešalicom – Tokom procesa zagrevanja i destilacije, mešalica konstantno vrti kominu u krug i time sprečava zagorevanje i da se ona zalepi za zidove kazana. Osim toga, ravnomerno raspoređuje temperaturu voća i olakšava proces čišćenja. Izuzetno su korisni za industrijsku upotrebu.
Ložište se nalazi ispod samog kotla i oni proizvode toplotu koja je potrebna da bi se voće zagrejalo i stvorila para koja potom ide kroz lulu do tabarke (hladnjaka). Prave se od čvrstih materijala, kao što je kotlovski lim, i imaju ojačane rubove, vrata za loženje, i pepeljaru za uklanjanje pepela nakon loženja. Čunak se može nalaziti sa strane ili pozadi. Neka ložišta imaju pepeljaru, a neka samo rešetku kroz koju propada žar izgorelog drveta.
Ložišta za kazane se takođe mogu podeliti u dve grupe:
- Stabilna ložišta – Ova ložišta su fiksna i ne pomeraju se, teža su za korišćenje.
- Nagibna ložišta – Ova ložišta sa strane imaju jednu ručicu koja im omogućava da se prevrnu i na taj način izbace iskorićenu kominu koja se kasnije može koristiti kao prirodno đubrivo za voće.
Ložišta mogu biti na drva (tradicionalna) i na gas, plin ili struju (modernija) koji se sve više koriste kako bi se temperatura bolje kontrolisala i kako bi se sprečilo ispuštanje štetnih gasova.
Kapak (Poklopac)
Poklopac ili kapak se koristi kako bi se kazan hermetički zatvorio tokom procesa pečenja rakije, čime se sprečava gubitak pare i omogućava kontrolisano usmeravanje alkoholnih isparenja kroz lulu do tabarke. Izrađuju se često od istog materijala kao i sam kazan i mogu biti kupolastog ili kruškastog oblika.
Moderniji kapci imaju i ventile ili otvore koji služe za kontrolu pritiska i temperature tokom destilacije. Dizajniran je da se lako skida i postavlja, što omogućava jednostavno čišćenje poklopca nakon svakog korišćenja.
Lula ili Parovodna Cev
Lula je deo koji spaja kapak zajedno sa tabarkom i izrađena je od bakra. Njena uloga je da prenese alkoholna isparenja iz kazana u tabarku gde se para pretvara u rakiju.
Duža lula omogućava bolje hlađenje alkoholne pare pre nego što stigne do kondenzatora, što može doprineti boljem kvalitetu destilata. Pravilno postavljenje lule je neophodno kako bi se izbegli gubici pare, uvek možete koristiti libelu da vidite da li je u ravni.
Tabarka (Hladnjak)
Uloga tabarke jeste da hladi alkoholnu paru koja dolazi iz lule (parovodne cevi) i pretvara je iz gasovitog u tečno stanje. Izrađena je od nerđajućeg čelika ili pocinkovanog lima, ovi materijali su idealni jer su otporni na koroziju. Najčešći su cevasti hladnjaci koji se nalaze unutar posude s hladnom vodom. Para prolazi kroz ove cevi i tokom prolaska se hladi, pretvarajući se u rakiju. Voda u hladnjaku se stalno menja kako bi proces hlađenja bio efikasan.
Bakar je idealan materijal za spirale (cevi) koje se nalaze unutar tabarke jer ima odličnu toplotnu provodljivost, što ubrzava hlađenje i kondenzaciju para. Veličina tabarke zavisi od veličine kazana.
Od kojih materijala se prave kazani za pečenje rakije?
„Bakarni kazani pružaju najbolji prenos toplote i optimalan kvalitet destilacije.“
Osim tradicionalnog bakra koji se od davnina koristio za izradu kazana, kako je tehnologija napredovala tako su i neki drugi materijali privukli posebnu pažnju.
Prohromski Kazani
Prohrom (nerđajući čelik) postaje sve popularniji u modernoj proizvodnji kazana za rakiju.
Prednosti prohromskih kazana su da je otporan na koroziju, lak za održavanje i dugotrajan. Iako nema iste termalne osobine kao bakar, čelik je izdržljiv i pogodan za veće komercijalne destilerije gde je važna jednostavna higijena i otpornost.
Aluminijumski Kazani
Veoma lagan materijal u poređenju sa bakarnim i prohromskim kazanima što ga čini pogodnim za manje kazane namenjene domaćinstvima. Najviše se koriste zbog svoje pristupačnosti i lakog prenosa.
Kazani od Livenog Gvožđa
Ovi kazani su veoma retki, često se koriste u nekim industrijskim procesima zbog svoje čvrstoće i otpornosti na visoke temperature. Nisu praktični za svakodnevnu upotrebu.
Osnovna podela kazana prema vrsti i nameni
Kazani za domaćinstva
Ovde spadaju manji kazani, nekada nazvani i mini kazani, uglavnom su kapaciteta do 50l i predviđeni su za proizvodnju manje količine rakije. Proces destilacije je veoma jednostavan i veoma su laki za korišćenje i održavanje. Materijal koji se često koristi kod ovakvih kazana je elektrolitički bakar, koji obezbeđuje odličan prenos toplote, što direktno utiče na kvalitet rakije.
Kazani srednje veličine
Zapremina ovih kazana kreće se od 50 do 150l, pogodni su za proizvodnju u manjim destilerijama ili domaćinstvima koja prave veće količine destilata. Ovi kazani mogu, ali i ne moraju u sebi imati mešalicu koja se nalazi u kotlu i dodatno vrti kominu. Debljina bakra kod ovih kazana je često veća kako bi se obezbedila dugotrajnost i stabilnost u radu.
Kazani za industrijsku proizvodnju
Ovde spadaju kazani sa zapreminom preko 150l, napravljeni su za komercijalnu proizvodnju destilata. Ovi kazani često uključuju automatizaciju, mešalice i napredne sisteme za kontrolu temperature i pritiska.
Mobilni kazani
Manji, prenosivi kazani koje je lako transportovati i koristiti na različitim lokacijama, obično za manje količine rakije i kućnu upotrebu.
Kako se pravilno čisti kazan za rakiju?
Pravilnim čišćenjem kazana ne samo da ćete osigurati uvek kvalitetnu rakiju, već ćete i produžiti radni vek kazana.
Nakon svake upotrebe kazana neophodno je da ispraznite kazan od ostatka voća, na taj način sprečavate da ostaci voća ostanu zalepljeni na zidovima kotla.
Kotao je neophodno isprati vodom, ukoliko je moguće koristite toplu vodu, ukoliko vam to nije pri ruci, slobodno prikačite pištolj pod pritiskom na crevo i isperite ceo kotao. Voda će ukloniti preostale čestice i smanjiti talog koji se nalazi na dnu kotla. Prilikom čišćenja nikako se ne sme koristitit deterdžent ili neka hemikalija, ostaci toga bi mogli ostati u kotlu i uticati na kvalitet sledeće rakije.
Kupola ili poklopac kazana ne zahteva neko dodatno čišćenje samo isperite unutrašnjost vodom i to bi bilo dovoljno.
Nakon što je završeno čišćenje kotla, može se preći na čišćenje lule i tabarke. Ovi delovi se čiste vodom pod pritiskom i ukoliko je moguće koristite četke istovremeno kako bi se uklonili ostaci.
Dodatni saveti oko čišćenje kazana za rakiju
Delove kao što su kotao, poklopac i lula obrišite nekom mekom krpom. Razlog zašto se ove komponente trebaju obrisati krpom je taj da bi se uklonila prašina, ukoliko su oprani vodom da bi se brže osušili ili da bi se uklonila masnoća nastala prilikom destilacije.
Ukoliko imate kazan izrađen od bakra, veoma je važno redovno uklanjati patinu (oksidaciju) koja se stvara na bakru. To se može uraditi pomoću mešavine sode bikarbone i limunovog soka, koja se koristi za blago ribanje unutrašnjosti kazana. Ova mešavina je dovoljno nežna da ne ošteti bakar, a efikasno uklanja nečistoće.
Aktivnost | Učestalost | Važnost |
Čišćenje kazana | Posle svake destilacije | Visoka |
Servisiranje komponenti | Jednom godišnje | Visoka |
Zamena potrošnih delova | Po potrebi | Visoka |
Skladištenje van sezone | Jednom godišnje | Visoka |
Za pravilno održavanje kazana, važno je redovno čišćenje svih delova. Potrebno je koristiti odgovarajuća sredstva za čišćenje, kako ne bi došlo do oštećenja materijala ili zadržavanja nečistoća koje bi mogle uticati na sledeći proces destilacije. Pravilnim održavanjem značajno će se produžiti vek trajanja kazana.
Ako se čišćenje zanemari, može doći do taloženja ostataka, što može loše uticati na kvalitet rakije. Zbog toga se preporučuje da posle svake upotrebe temeljno očistite sve delove kazana, kako bi destilatori uvek radili sa čistom i efikasnom opremom, što garantuje vrhunski destilat i dugotrajan rad kazana.
Gde kupiti kazan za pečenje rakije?
Kazani za rakiju mogu se nabaviti na više različitih mesta, u zavisnosti od potreba i budžeta. Jedna od opcija je prodaja u specijalizovanim prodavnicama koje nude opremu za destilaciju. Ove prodavnice obično imaju širok asortiman kotlova i kazana različitih kapaciteta, uključujući kazana sa mešalicama, kao i tradicionalne modele izrađene od bakra ili nerđajućeg čelika.
Za one koji traže specifične dimenzije, preporučuje se da razmotre kupovinu direktno od proizvođača. Ovakva prodaja omogućava personalizaciju kazana prema tačnim zahtevima, čime se osigurava bolji kvalitet i dugotrajnost.
Pored novih kazana, na lokalnim sajmovima i buvljacima može se naći i polovan kazan. Kupovina polovnog kazana može biti povoljnija, ali je važno pažljivo pregledati kazan pre kupovine kako bi se osigurao dobar kvalitet i funkcionalnost. Ovi kazani, ako su dobro očuvani, mogu biti odlična opcija za manju proizvodnju ili upotrebu u domaćinstvu.
Zaključak
Kazani za rakiju su neizostavan deo tradicije proizvodnje ovog pića, a njihov pravilan izbor i održavanje direktno utiču na kvalitet destilata. Bez obzira na materijal od kojeg su izrađeni, bilo da je to bakar ili nerđajući čelik, važno je redovno čišćenje i pažljivo rukovanje kako bi se osigurao dug vek kazana i vrhunski kvalitet rakije.
Različite vrste kazana pružaju različite prednosti, ali svaki proces destilacije zahteva preciznost i pažnju prema detaljima. Na taj način, kvalitetna rakija se proizvodi uz očuvanje tradicionalnih metoda i modernih tehničkih rešenja.
Ostavite komentar