Mai Tai koktel je specifičan koktel koji svojim imenom asocira na more i leto, jedan je od glavnih obeležja Tiki kulture.
Ime ovog koktela nastalo je od tahićanske reči ”maitai”, što znači ”dobro”. Koktel je postaosinonim za tiki barove i tropsku atmosferu, osvojivši srca ljubitelja koktela širom sveta svojim jedinstvenim ukusom i šarenolikom istorijom.
Ingredients
Directions
Napuniti čašu za koktel ledom kako bi se hladila dok se koktel priprema.
U šejker sipati led i dodati 30ml belog ruma, 30ml tamnog ruma, 25ml soka od limete, 15ml orange curacao ili triple-sec (šta god imate pri ruci od toga), 10ml sirupa od badema i 8ml šećernog sirupa.
Prošejkati dok se sve dobro ne sjedini.
Ukoliko su se kockice leda otopile u čaši za koktel, procedite i dopunite je novim, a zatim procedite koktel iz šejkera u čašu.
Po ličnoj želji ukrasite koktel komadićem ananasa, limete ili grančicom mente/nane.
Notes
Istorija Mai Tai Koktela
Istorija nastanka Mai Tai koktela nosi sa sobom priču o misteriji i rivalstvu dva barmena.
Premda mnogi mislie da ovaj koktel vodi poreklo sa Tajlanda zbog imena Mai Tai, istina je sasvim suprotna, ovaj koktel je nastao u Americi.
Prva osoba koja se ističe kao prvobitni izumitelj ovog koktela je Victor Bergeron, poznatiji kao Trader Vic’s koje je tvrdio da je izmislio ovaj koktel 1944. godine u svom koktel baru u Kaliforniji.
Druga osoba koja se smatra osnivačem ovog koktela je američki avanturista Ernest Raymond Gantt, mnogima poznatiji kao Donn Beach. Raymond je tvrdio da je prvi put napravio Mai Tai koktel 1933. godine u svom tiki baru i da je on “otac” ovog koktela.
Današnja verzija Mai Tai koktela koja se najviše koristi je ona koju je napravio Victor Bergeron. Smatra se da je njegova verzija mnogo prostija za pripremu i da je ukus koktela izbalansiraniji u odnosu na verziju koju je predstavio Donn Beach. Takođe ova verzija je baza za mnoge varijacije ovog koktela.
Prisutnost Mai Tai koktela u tiki barovima širom sveta podseća nas na značaj očuvanja i negovanja kulture koktela, kao i na važnost stvaranja atmosfere koja podstiče uživanje i zajedništvo.
Mai Tai ostaje trajni simbol tiki kulture, privlačeći ljubitelje koktela svojom jedinstvenom kombinacijom ukusa i interesantnom istorijom.
Kako se pravi Mai Tai Koktel?
Veoma se prosto priprema, ne duže od 5-8 minuta, najviše vremena se utroši na pripremu samih sastojaka koktela.
Napuniti čašu za koktel ledom kako bi se hladila dok se koktel priprema.
U šejker sipati led i dodati 30ml belog ruma, 30ml tamnog ruma, 25ml soka od limete, 15ml orange curacao ili triple-sec (šta god imate pri ruci od toga), 10ml sirupa od badema i 8ml šećernog sirupa.
Prošejkati dok se sve dobro ne sjedini.
Ukoliko su se kockice leda otopile u čaši za koktel, procedite i dopunite je novim, a zatim procedite koktel iz šejkera u čašu.
Po ličnoj želji ukrasite koktel komadićem ananasa, limete ili grančicom mente/nane.
Popularnost i Zanimljivosti o Mai Tai Koktelu
Svoju popularnost u mnogim restoranima i koktel barovima ovaj koktel stekao je 50-ih i 60-ih godina dvadesetog veka. Najuticajniji momenat za promociju ovog koktela je bio svakako njegovo konzumiranje od strane Elvisa Prislija u filmu ”Blue Havaii”.
U Americi svoju popularnost je najpre stekao u Kaliforniji, a kako je avio prevoz postajao sve pristupačniji ljudima, zajedno sa rastom turizma na Havajima, rasla je i popularnost ovog koktela na tom ostrvu.
Inspirisani kulturom Polinezije, mnogi koktel barovi širom sveta su počeli da ubacuju ovaj koktel u sastavni deo svoje ponude, logično kao i svaki koktel koji je osvežavajućeg ukusa, Mai Tai je postao neizostavni deo ponude, ne samo na egzotičnim destinacijama, već i u barovima širom sveta.
Mai Tai Koktel i Hrana – Šta kombinovati?
- Morska hrana – Koktel se pretežno konzumira na egzotičnim tropskim destinacijama, idealan su par uz škampe na žaru
- Roštilj i meso – Možda je svetski koktel, ali ništa ne može da prođe bez mesa, probajte kombinaciju roštiljskih rebaraca ili svinjskog mesa.
- Azijska hrana – Iako nije nastao na Tajlandu, idealno se kombinuje sa ovom kuhinjom uz začinjenu hranu po kojoj je poznata. Razne začinjene salate i piletina su dobra kombinacija.
- Havajska hrana – Veliki uticaj Havaji imaju na ovaj koktel, kao što je i spomenuto u tekstu, možete probati mariniranu sirovu ribu, kalua svinjetinu, salatu od lososa i paradajza i mariniranu i pečenu piletinu ili poke činiju.
Zaključak
Mai Tai koktel, sa svojom bogatom istorijom, jedinstvenim ukusom i šarmom tropskog raja, ostaje neprevaziđen među klasičnim koktelima. Njegova sposobnost da inspiriše varijacije i održi popularnost kroz decenije govori o njegovom značaju ne samo kao pića, već i kao kulture.
Pozivamo vas da otkrijete čaroliju Mai Tai koktela, bilo da se odlučite za klasičan recept ili se upustite u avanturu kreiranja sopstvene varijacije.
Nezaboravno iskustvo je zagarantovano!
Ostavite komentar