Aperol Spritz je koktel koji kombinuje jednostavnost pripreme sa neodoljivim ukusom, odličan je izbor tokom toplih dana, jer je veoma osvežavajuć.
Ingredients
Directions
Napuniti čašu kockama leda.
Sipati 90ml prosecca, zatim 60ml Aperola i do vrha sipati soda/kiselu vodu.
Lagano promešati u krug da bi se sastojci sjedinili.
Po sopstvenom ukusu dodati krišku narandže.
Notes
Istorija Aperol Spritz Koktela
Glavni sastojak ovog koktela je Aperol – italijanski aperitiv koji datira iz ranog 20. veka. Aperol u kombinaciji sa prosecco šampanjcem i sodom(kiselom vodom) za rezultat daje ovaj osvežavajuć koktel. Sam koktel je popularnost stekao tokom 1950-ih godina.
Sa svojom prepoznatljivom providno-narandžastom bojom i osvežavajućim gorkasto-slatkim ukusom, ovaj koktel nudi savršen balans između Aperola, prosecca, i gazirane vode, upotpunjen kriškom narandže koja se može koristiti kao sastojak ili kao ukras.
Koktel se tradicionalno pije kao aperitiv pre večere, uživajući u toplim večerima na terasama i u kafićima, što ga čini idealnim izborom za početak svake društvene prilike.
Aperol Spritz Koktel Recept
Aperol Spritz koktel se pravi proporcijom 3:2:1, 3(Prosecco), 2(Aperol), 1(soda/kisela voda). Koktel se priprema veoma brzo, nije vam potrebna dodatna barska oprema, servira se u velikoj vinskoj čaši.
Napuniti čašu kockama leda.
Sipati 90ml prosecca, zatim 60ml Aperola i do vrha sipati soda/kiselu vodu.
Lagano promešati u krug da bi se sastojci sjedinili.
Po sopstvenom ukusu dodati krišku narandže.
Aperol Spritz Koktel – Dodatni Saveti
- Ukoliko nemate vinsku čašu, koktel možete servirati i u HighBall čašu ili čašu za viski, izbegavajte uske čaše za šampanjac.
- Ukoliko ne želite previše hladan koktel, nemojte dodavati led.
- Koktel služite kao aperitiv.
- Lagano promešati sastojke, nikako brzo.
- Dodati krišku narandže kako bi se dobila jača citrusna nota.
Koju hranu probati uz ovaj koktel?
Ovaj koktel je idealan uz slanu i hrskavu hranu, s obzirom da je glavni sastojak iz Italije, njena kuhinja se super slaže sa ovim koktelom.
Neke od kombinacija koje možete probati su:
- Sirevi, Masline, Orašasti plodovi
- Bruskete, Pica, Pasta
- Morska hrana (škampi)
- Voćni deserti
Zašto je Aperol Spritz toliko popularan koktel?
Postoji nekoliko razloga za globalnu popularnost Aperol Spritza.
Prvo, njegova svetla i osvežavajuća priroda čini ga idealnim za konzumaciju tokom toplih, sunčanih dana.
Drugo, jednostavnost pripreme znači da ga skoro svako može napraviti kod kuće bez potrebe za posebnim sastojcima ili opremom. Njegov atraktivan izgled i vesela boja čine ga popularnim izborom za društvene događaje i proslave.
Veoma sličan koktel po sastojcima je „Hugo koktel„, u koji se, umesto aperola dodaje liker od zove, kriška limuna i listići nane, a ostali sastojci su isti.
Bilo da ste na odmoru na obali mora ili uživate u popodnevnom druženju sa prijateljima na terasi, Aperol Spritz je savršen dodatak koji će svaki trenutak učiniti posebnim i osvežavajućim.
Recept je kontradiktoran!
Koliko sada treba Proseka a koliko Aperola- nije jasno uopšte!
Draga Jelice,
U pravu ste, u koracima za pravljenje je bilo napisano 30ml prosecca umesto 90ml.
Izvinjavam se na ovoj konfuziji i zahvalan sam što ste to primetili, ispravljeno je.
Uglavnom, preporučeni odnos za Aperol Spritz je 90ml prosecca, 60ml Aperola i 30ml soda vode. Postoji i varijacija 75/50/25ml, pa možete isprobati obe.
Meni lično, više odgovara ova prva. 🙂