Mimoza koktel je jednostavan alkoholni koktel, a čini ga spoj hladnog šampanjca i sveže ceđenog, hladnog soka od narandže. Obično se poslužuje u uskoj čaši za šampanjac, te je izuzetno popularno na ručkovima, svadbama i raznim svečanostima i festivalima.
Ingredients
Directions
Ohladiti čašu za koktel.
Sipati 60ml soka od narandže i zatim do vrha lagano dodavati 60ml Prosecca / Šampanjca.
Po ličnoj želji ukrasiti kolutom narandže i servirati koktel.
Notes
Mimoza Koktel: Istorija i Poreklo
Ne postoji precizan datum kada je ovaj koktel nastao, mnogi smatraju da je prvi put napravljen 1920-ih godina u čuvenom hotelu Ritz, u Parizu, hotelu koji je veoma popularan po tome što poseduje čuvenu Mišelinovu zvezdicu.
Mimoza koktel je dosta sličan koktelu “Buck’s Fizz”, u koji se dodaju isti sastojci samo se u njega dodaje više šampanjca nego soka od narandže.
Mimoza Koktel – Recept i Način Pripreme
Koktel se veoma brzo i jednostavno priprema, nije potrebno nikakvo predznanje, niti dodatna barska oprema za pripremu i serviranje.
Ohladiti čašu za koktel.
Sipati 60ml soka od narandže i zatim do vrha lagano dodavati 60ml Prosecca / Šampanjca.
Po ličnoj želji ukrasiti kolutom narandže i servirati koktel.
Dodatni saveti za pripremu koktela Mimoza
- Šampanjsku čašu možete ohladiti dodavanjem leda ili držanjem u zamrzivaču ili frižideru par minuta. Ukoliko se opredilete da je stavite u zamrzivač, pazite da ne ostane predugo kako čaša ne bi pukla.
- Sveže ceđen sok od narandže je ključ da koktel bude osvežavajuć.
- Ukoliko koristite kupovni sok od narandže, potrudite se da bude ohlađen pre nego što ga dodate u koktel.
- Za ovaj koktel se koristi francuski šampanjac – penušavo vino (Prosecco), što je kvalitetniji šampanjac i ukus će biti lepši, ohladite šampanjac pre nego što ga sipate u koktel.
- Šampanjac lagano dodavati u koktel.
Mimoza koktel je odličan za svečane prilike, univerzalan je i u mnogim zemljama ovaj koktel se često ispija na raznim praznicima tokom cele godine.
Varijacije Mimoza Koktela
Ovaj koktel je idealan za eksperimentisanje sa sastojcima, u nastavku možete videti neke predloge:
Poinsettia Koktel
U ovaj koktel se umesto soka oa narandže dodaje sok od brusnice i 25ml likera od narandže (triple-sec liker).
Sastojci:
- 75ml Prosecco / Šampanjac
- 25ml triple-sec liker
- 50ml sokd od brusnice
Bellini Koktel
Umesto soka od narandže se koristi pire od breskve ili sok od breskve.
Sastojci:
- Pire od breskve / Sok od breskve
- Prosecco
Jednu trećinu čaše napuniti pire / sokom od breskve i lagano dodati šampanjac do vrha.
Bezalkohloni Koktel Mimoza
Iako je ovaj sajt o alkoholnim koktelima, ne zaboravljamo publiku koja bi htela da proba i koktele bez alkohola.
Umesto Prosecca / Šampanjca se može koristiti gazirana voda ili bezalkoholni šampanjac. Način pripreme je isti kao za klasičan Mimoza koktel.
Zaključak
Lakoća pripreme ovog koktela i prilagodlivost različitim ukusima je idealna prilika za sve koji bi želeli da iskuse nešto novo.
Kako se bliži leto, ovaj koktel će definitivno biti nezaobilazan na mnogim žurkama.
Probajte različite voćne sokove, od grejpfruta do tropskih sokova, ili dodajte ukrase koji će obogatiti vizuelni izgled i aromu vašeg koktela.
Ostavite komentar