Menhetn Koktel – Projekat koji traje

Menhetn Koktel2

AuthorPavle PavlovicDifficultyBeginner

Yields1 Serving
Prep Time4 minsTotal Time4 mins

Menhetn Koktel Sastojci
 60 ml Viski (Rye viski/Burbon/Tenesi, Škotski)
 15 ml Slatki Crveni Vermut
 0,90 ml Angostura bitters
 Led
 Kandirana višnja

Ingredients

Menhetn Koktel Sastojci
 60 ml Viski (Rye viski/Burbon/Tenesi, Škotski)
 15 ml Slatki Crveni Vermut
 0,90 ml Angostura bitters
 Led
 Kandirana višnja

Directions

1

U čašu za miksovanje koktela sipati: 60ml viskija, 15ml slatkog crvenog vermuta i 0,9ml angostura bittera.

2

Dodati par kocki leda i sve to promešati dok se piće ne rashladi.

3

Nakon toga, piće sipati direktno u čašu za koktel i dodati kandiranu višnju kao ukras.
Za ukras se takođe može koristiti i kora od narandže.

Notes

Menhetn koktel

Istorija i Poreklo Menhetn Koktela

Menhetn koktel sadrži dugu istoriju konzumiranja koja datira od sredine 19. veka, ime je dobio po čuvenom Menhetn društvenom klubu.

Tokom tog perioda kokteli su postajali sve popularniji, a barmeni su počeli eksperimentisati s raznim sastojcima kako bi stvorili nešto posebno što bi odudaralo od klasičnih pića. Smatra se da je Menhetn prvi put pripremljen u jednom od popularnih njujorških barova gde su se okupljali imućni ljudi, a recept za ovaj napitak počeo je da kruži među svima koji su cenili dobro alkoholni piće.

Zbog svoje popularnosti i tradicije konzumiranja koju je stekao među elitnim društvom Njujorka ovaj koktel je uvek u modi. Menhetn koktel se pravi od viskija, slatkog crvenog vermuta, bittera (likera), a za ukras se uglavnom koristi kandirana višnja, preporuka je da se ovaj koktel pije pre večere jer je veoma dobar aperitiv.

Najčešće se služi u čaši za koktel, ali kao alternativu možete koristiti i uobičajenu čašu za viski, ovaj koktel se može služiti i sa kockicama leda, ali će tada jačina pića oslabiti.

Ukoliko preferirate Martini koktel i Old fashioned koktel, onda će ukus ovog koktela prijati vašim nepcima jer se koriste slični sastojci.

Kako se pravi Menhetn Koktel?

Koktel se priprema relativno brzo.

1

U čašu za miksovanje koktela sipati: 60ml viskija, 15ml slatkog crvenog vermuta i 0,9ml angostura bittera.

2

Dodati par kocki leda i sve to promešati dok se piće ne rashladi.

3

Nakon toga, piće sipati direktno u čašu za koktel i dodati kandiranu višnju kao ukras.
Za ukras se takođe može koristiti i kora od narandže.

Koja vrsta viskija je najbolja za Menhetn Koktel?

Za menhetn koktel se mogu koristiti različite vrste viskija, u originalnom receptu u ovaj koktel se dodavao Rye viski, međutim kroz vreme barmeni su počeli da koriste i druge vrste poput: Burbona, Škotskog viskija i Tenesija.

Odgovor na ovo pitanje zavisi isključivo od vašeg ukusa, najbolje je probati sve kombinacije i uveriti se koja vam najviše leži.

Burbon često ima sladak i vanilin profil sa voćnim i karamelizovanim ukusnim notama, dok ražani viski karakterišu izražene začinske i pikantne karakteristike, pružajući ljute i kompleksne ukuse.

Tenesi viski i škotski viski su veoma slični burbonu po ukusa, tako da mogu biti idealna alternativa ukoliko nemate burbon kod sebe.

Menhetn Koktel – Balans Idealnog Ukusa kroz vekove

Ono što čini Menhetn koktel jedinstvenim jeste njegova sposobnost da postigne savršenu ravnotežu između različitih ukusa. Gorki tonovi angosture, slatkasto začinjeni vermut i duboki, topli tonovi viskija stvaraju harmoničnu simfoniju koja očarava svako nepce. Mnogi ljubitelji koktela ističu da je Menhetn idealno piće za one koji cene kompleksnost ukusa i žele da uživaju u sofisticiranom iskustvu konzumiranja alkohola.

Menhetn koktel nije samo preživeo test vremena, on je postao je klasik koji se sa oduševljenjem konzumira širom sveta. Sa svojom prisutnošću na kartama pića ekskluzivnih barova i restorana, ovaj napitak i dalje privlači ljubitelje tradicionalne koktel kulture. Takođe, mnogi barmeni su u potrazi za inovacijama, dodajući svoj lični pečat ovom klasičnom receptu, stvarajući tako varijacije koje održavaju svežinu i relevantnost Menhetn koktela.

Zaključak

Sa svojim balansom između jakih nota viskija, slatkog vermuta i dodatka gorkog biljnog likera, Menhetn je piće koje ne samo da oduševljava nepca, već i pruža duboko ukorenjeno iskustvo tradicionalnog pravljenja koktela.

Jednostavnost i moćna kombinacija sastojaka čini ga pićem koje izaziva sva čula i ostavlja neizbrisiv utisak na svakog ljubitelja dobrog pića.

Bez obzira na to da li ste ljubitelj klasičnih koktela ili istraživač novih ukusa, Menhetn koktel je definitivno piće koje vredi istražiti i uživati u njegovom rafinisanom ukusu.

Koliko vam je ovaj članak bio od koristi?

Klikni na zvezdicu kako bi dao ocenu ovom članku!

Prosečna ocena 0 / 5. Broj glasova: 0

Ovaj članak nema ocena! Budi prvi koji će dati ocenu ovom članku.