O koktelu Death in the Afternoon
Death in the Afternoon (srb. Smrt u podne) je koktel koji je svoje ime dobio po čuvenom romanu pisca Ernesta Hemingveja napisanog 1932. osvrćujući se na njegovo putovanje kroz Španiju.
Prvi put ime ovog koktela i recept spominju se u knjizi o koktelima iz 1935. godine, “So Red the Nose or Breath in the Afternoon” koja je napisana od strane 30 različitih autora, među kojima su bili sam Hemingvej, zatim, Teodor Drajzer, Irvin Stoun, Virdžinija Fokner, Erskin Koldvel i mnogi drugi…
Ovaj koktel možete naći i pod drugim imenom, a to je Hemingway Champagne (Hemingvejev šampanjac), zbog toga što je bio jedan od omiljenih koktela ovog pisca.
Popularnošću ovog koktela je svakako doprinelo to što se on pio u društvu mnogih drugih umetnika iz okruženja slavnog pisca, a takođe i glavni sastojak koji se stavlja u sam koktel, a koji je bio fatalan za neke umetnike: Vinsenta van Goga, Oskar Vajlda, pa i za samog Hemingveja, zbog svoje velike količine alkohola koju je sadržio u to vreme, a to je Apsint.
Hemingvej je ovaj koktel napravio nakon što je proveo određeno vreme u Parizu, gde je postao veliki uživalac Apsinta, pića koji je proslavio ovaj koktel.
Koktel je jak i ne bi trebalo preterivati u njemu, univerzalan je i može se piti u bilo koje godišnje doba, obiluje ukusom anisa.
Recept koktela Death in the Afternoon
Ovaj koktel se može pripremiti na nekoliko načina, kroz tekst će biti prikazan originalan način pripreme koji je koristio Ernest Hemingvej i par novijih varijiacija ovih koktela.
Način pripreme je veoma jednostavan i ne morate biti neki ekspert da biste napravili Death in the Afternoon, nije potrebno da imate opremu za koktele.
Pravljenje ovog koktela nije mnogo skupo, nije potrebno koristiti neka posebno skupa pića, naravno ukoliko ste u mogućnosti svakako možete da koristite što kvalitetnije proizvode Apsinta i šampanjca.
Za serviranje ovog koktela preporučljivo je koristiti šampanjsku čašu.
Originalni recept Death in the Afternoon – Hemingvej
Za originalan recept su vam potrebni:
- Apsint
- Šampanjac
Način pripreme koktela po originalnom receptu:
U šampanjsku čašu sipati 30mL Apsinta i napuniti čašu ohlađenim šampanjcem do vrha i to je to, vaš koktel “smrt u podne” je spreman.
Takođe umesto šampanjca možete koristiti i bilo koje drugo penušavo vino poput Prosseca (Italijansko) ili Cave (Špansko).
Drugi recept za koktel Death in the Afternoon
Ukoliko vam se čini da vam je koktel prejak i da ima preoštar ukus, što i nije nemoguće, onda dodajte i šećerni sirup u njega.
Način pripreme:
Kao i u originalnom receptu u čašu sipati 30mL Apsinta, zatim dodajete 15mL šećernog sirupa i na kraju dopuniti čašu šampanjcem.
U vrelim letnjim danima možete dodati i led u čašu i ponoviti bilo koji od gore navednih načina pripreme koktela.
Zamena za Apsint može biti bilo koji drugi biljni liker na bazi anisa.
Uzimajući u obzir da je cena Apsinta u maloprodajama i diskontima oko 1200-300 dinara i cena šampanjca ili nekog drugog penušavog vina od 450 dinara pa naviše, cena ovog koktela bi trebala biti blizu 2000 dinara.
Ostavite komentar