Bellini Koktel: Idealan Izbor za Branč i Proslave

Bellini koktel u šampanjskoj čaši, ukrašen kolutom breskve, prikazan na stolu za doručak.

Bellini koktel je osvežavajuće i lagano piće koje spaja kremasti pire od breskvi sa penušavim proseccom. Idealan za letnje večeri, brunch ili svečane trenutke. Njegova prepoznatljiva ružičasta boja čini ga neodoljivim kako za oko, tako i za nepce.

AuthorPavle PavlovicDifficultyBeginner

Yields1 Serving
Prep Time5 minsTotal Time5 mins

Sastojci
 120 ml Prosecco (Penušavo vino)
 60 ml Pire od Breskve
 2-4 Breskve (Ukoliko ručno pravite pire)
Ukras
 Kolut breskve
 List nane

Ingredients

Sastojci
 120 ml Prosecco (Penušavo vino)
 60 ml Pire od Breskve
 2-4 Breskve (Ukoliko ručno pravite pire)
Ukras
 Kolut breskve
 List nane

Directions

Kako napraviti Bellini Koktel?
1

Pre nego što krenete sa pravljenjem ovog koktela, uverite se da su svi sastojci dobro ohlađeni.

2

Ukoliko pravite svež pire od breskve, oljuštite ih, isekcajte ih i dodajte u blender, ukoliko 'pak, ne želite da se mučite, samo kupite već napravljen Monin pire od breskve.

3

U šampanjsku čašu prvo sipati 60ml pirea od breskve, a zatim lagano dodavati Prosecco (120ml).

4

Na kraju ukrasite koktel, kolutom breskve ili listićem nane.

Notes

Bellini Koktel

Istorija Bellini koktela

Bellini koktel nastao je 1940-ih godina u poznatom Harry’s Baru u Veneciji. Kreirao ga je Đuzepe Ciprijani, vlasnik bara, koji je inspiraciju pronašao u jednostavnoj kombinaciji lokalnih sastojaka. Koktel je brzo postao omiljen među posetiocima, često služen kao simbol italijanske elegancije.

Ime koktela dolazi od venecijanskog umetnika Đovanija Belinija. Njegova dela su često karakterisala svetle i ružičaste tonove, koji su podsećali na boju koktela. Ovaj spoj umetnosti i gastronomije dodatno je doprineo posebnosti Bellini koktela.

Bellini spada u kategoriju koktela na bazi šampanjca ili penušavih vina. Pored Bellinija, u ovu kategoriju spadaju i popularni kokteli poput Mimoze, Kir Royala i Rossinija. Ovi kokteli su popularni za branč, proslave i druge svečane prilike zbog svog elegantnog izgleda i svežeg ukusa.

Sastojci i priprema

Tradicionalni sastojci

Za pravi Bellini potrebna su samo dva sastojka: pire od svežih belih breskvi i prosecco. Ova jednostavna kombinacija omogućava da prirodni ukusi breskve i svežina penušavog vina dođu do izražaja. Ukoliko ne možete naći bele breskve, možete koristiti i druge vrste.

Bellini Koktel Recept

Koktel se priprema veoma brzo ukoliko imate već sve sastojke pripremljene, ukoliko pravite ručno pire od breskve onda će vam biti potrebno malo više vremena.

Kako napraviti Bellini Koktel?
1

Pre nego što krenete sa pravljenjem ovog koktela, uverite se da su svi sastojci dobro ohlađeni.

2

Ukoliko pravite svež pire od breskve, oljuštite ih, isekcajte ih i dodajte u blender, ukoliko 'pak, ne želite da se mučite, samo kupite već napravljen Monin pire od breskve.

3

U šampanjsku čašu prvo sipati 60ml pirea od breskve, a zatim lagano dodavati Prosecco (120ml).

4

Na kraju ukrasite koktel, kolutom breskve ili listićem nane.

Dekoracija i prezentacija

Za dodatni vizuelni efekat, koktel možete ukrasiti kriškom breskve na rubu čaše ili dodati jestivo cveće. Ove male dekoracije čine piće još privlačnijim.

Barska oprema potrebna za pripremu ovog koktela:

  • Blender: Neophodan za pripremu glatkog pirea od breskvi
  • Jigger: Za precizno doziranje prosecca i pirea
  • Kašika za mešanje: Lagano mešanje koktela kako bi se sačuvala pena prosecca
  • Cediljka: Ako želite dodatno procediti pire kako biste uklonili veće komadiće voća
  • Čaša za šampanjac: Tradicionalna i idealna za serviranje Bellini koktela

Hrana koja se slaže uz Bellini koktel

Bellini je savršeno piće koje se lako kombinuje sa raznim vrstama hrane:

Slana jela

  • Brusketi: Sveži paradajz i bosiljak na tostiranom hlebu savršeno dopunjuju voćne note Bellini koktela.
  • Mekani sirevi poput brija ili kozjeg sira odlično se slažu sa slatkoćom breskvi.
  • Pršuta i dinja: Slanoća pršute u kombinaciji sa slatkom dinjom

Jela za Branč

  • Jela od jaja: Kiš ili fritata sa začinima i povrćem savršeno idu uz koktel.
  • Palačinke ili vafli: Posluženi sa svežim voćem ili šlagom, odlično se uklapaju sa ukusom breskve.
  • Voćna salata: Mešavina sezonskog voća, posebno breskvi i bobica, naglašava svežinu koktela.

Slatka jela (Desert)

  • Mafini: Mafini sa breskvama ili bobicama dopunjuju sladak ukus pića.
  • Panakota: Kremasta tekstura i suptilna slatkoća ovog kolača savršeno nadopunjuju voćne i osvežavajuće ukuse Bellini koktela.
  • Rolati sa voćem: Lagani biskvitni rolati punjeni kremom i svežim voćem, poput breskvi ili malina, dopunjuju osvežavajući ukus koktela.

Varijacije Bellini koktela

Rossini Koktel

Ako ste ljubitelj jagoda, Rossini koktel je savršena varijacija za vas. Umesto pirea od breskvi, koristi se pire od jagoda, dok prosecco ostaje baza koktela.

Tintoretto Koktel

Za ljubitelje intenzivnijih ukusa, Tintoretto je idealan izbor. Ova varijacija koristi sok od nara, koji koktelu daje bogatiju boju i izraženiju voćnu notu.

Saveti za serviranje

Odabir čaše za Bellini koktel

Bellini se tradicionalno služi u uskoj čaši za šampanjac (flute). Ova vrsta čaše čuva svežinu pića i pomaže da se arome bolje osete tokom degustacije. 

Bellini koktel je relativno niskokalorično piće, što ga čini laganim izborom za one koji vode računa o unosu kalorija. Prosečan Bellini, napravljen od proseka i pirea od breskvi, sadrži oko 100-150 kalorija po čaši (120 ml)

Popularnost i kulturni značaj

Bellini je tokom godina postao međunarodno prepoznatljiv koktel, prisutan u ponudi barova i restorana širom sveta. Njegova popularnost naročito raste tokom leta, kada se traže lagana i osvežavajuća pića.

Ovaj koktel je bio omiljen među mnogim poznatim ličnostima, uključujući Ernesta Hemingveja i Trumana Kapotea. Njihova ljubav prema Bellini koktelu dodatno je doprinela njegovom statusu kao pića sa stilom.

Bellini koktel je jednostavan, ali elegantan izbor za razne prilike. Njegova kombinacija voćnog ukusa i svežine penušavog vina osvaja na prvi gutljaj.

Isprobajte recept kod kuće i doživite dašak italijanskog glamura u sopstvenom domu.

Koliko vam je ovaj članak bio od koristi?

Klikni na zvezdicu kako bi dao ocenu ovom članku!

Prosečna ocena 0 / 5. Broj glasova: 0

Ovaj članak nema ocena! Budi prvi koji će dati ocenu ovom članku.