Kratko o Cosmopolitan koktelu
Cosmopolitan koktel ili neformalno Cosmo je jedan od najpopularnijih alkoholnih koktela na svetu. Nastao je u 20. veku, a svoju slavu stekao je 90-ih godina prošlog veka zahvaljujući seriji ”Seks i Grad” u kojoj je veoma promovisan. Zbog svoje rozikaste boje koju mu daje sok od brusnice mnogi ovaj koktel smatraju ženskim koktelom, ali vas to ne treba zavarati jer podjednako jako deluje i na mušku i na žensku populaciju.
U prvim varijacijama ovog koktela se umesto čiste votke koristila votka sa ukusom nekog citrusa (pretežno limuna), u današnje vreme većina barmena koristi običnu votku kada priprema ovaj koktel.
Ne postoji određeno doba dana kada se ovaj koktel pije, jednostavno, možete ga konzumirati kad god želite, najbolje vreme su svakako zabave.
S obzirom da se ovaj koktel servira u martini čaši, mnogi su ovaj koktel mešali sa Martini koktelom.
Poreklo ovog koktela je i dalje nepoznato, jer postoji mnogo različitih priča o tome ko je prvi napravio Cosmopolitan koktel.
Sastojci za Cosmopolitan koktel
Glavni sastojak klasičnog Cosmopolitan koktela jeste votka, osim nje dodaju se još neki sastojci, od kojih je najpoznatiji sok od borovnice koji daje tu pink boju koktelu po kojoj je prepoznatljiv.
Sastojci neophodni za pripremu Cosmopolitan koktela:
- Votka
- Triple sec (liker od narandže)
- Limunov sok
- Sok od borovnice
Kako se priprema Cosmopolitan koktel ?
Način pripreme ovog koktela je veoma jednostavan, i njegova priprema traje svega 5 minuta. Za serviranje ovog koktela koristi se martini čaša. Koktel se šejka.
Način pripreme:
- U šejker sipati 45ml votke, 15ml triple sec-a, 10ml limunovog soka, 35ml soka od borovnice,
- Ispuniti šejker kockama leda i šejkati dobrih 10 do 15 sekundi,
- Nakon šejka procediti koktel u martini čašu.
Za ukras možete koristiti krišku limuna, narandže ili isečenu koru istih.
Za one koji bi hteli malo ekstravagantniji Cosmopolitan koktel, postoji i još jedan korak nakon što je koktel proceđen:
Uzmite narandžu i ogulite 3 do 4cm kore,
Iznad vašeg koktela oguljenu koru podgrejati upaljačem ili šibicom sve do trenutka dok ne osetite da je kora smekšala i zatim je samo pritisnuti, kako bi se ulje citrusa raspršilo u koktel.
Ovaj metod se zove Orange zest, video kako se ovaj proces odvija možete pogledati OVDE.
Serviranje Cosmopolitan koktela
Ostavite komentar